Logo-NESTOR
Day Centre Kypseli
Contact us
Contact Form
Related Articles

Day Centre for Dementia

Kypseli

Το Day Centre for Dementia, in Kypseli, began operating in March 2005 and it is the first specialised centre developed in the country, providing complete services for Alzeheimer disease and other forms of dementia. The Day Centre for Dementia offers a significant range of services for the prevention and the management of Alzeheimer disease and other forms of dementia, as well as the enhancement of the quality of life of the patients and their caregivers. The multidisciplinary team of healthcare professionals, consisting of psychiatrists, neurologists, psychologists, occupational therapists and social workers, contributes towards this goal.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι οι εξής:

Η Κοινωνική Υπηρεσία του Κέντρου Alzheimer έχει ως βασικό σκοπό να παράσχει ενημέρωση και κατεύθυνση σε ζητήματα που άπτονται της Άνοια, τη νόσου Alzheimer και φυσικά της Τρίτης Ηλικίας
Η υπηρεσία μας απευθύνεται στις οικογένειες και τους συγγενείς των νοσουντων ώστε να υποστηριχτούν σε όλη την πορεία της νόσου από την ολοκληρωμένη μονάδα μας .

  • Πιο συγκεκριμένα η Κοινωνική Υπηρεσία προσφέρει :Ενημέρωση και κατεύθυνση σε προνοιακά θέματα όπως επιδόματα, συντάξεις υπερήλικων, ΚΕΠΑ και υποστήριξη σε ανασφάλιστοι ασθενείς σύμφωνα φυσικά με τα τελευταία δεδομένα και νόμους του τομέα Υγείας Προνοίας της Ελλάδας.
  • Legal orientation on issues such as guardianship, power of attorney and notarιsation.
  • Συνεργασία με Κοινοτικούς φορείς και άλλες δημοσιές υπηρεσίες με σκοπό τη διεκπεραίωση γραφειοκρατικών διαδικασιών.
  • Κοινωνική υποστήριξη και συμβουλευτική στις οικογένειες των ασθενών με άνοια που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη καθημερινή φροντίδα και την πρόταση λύσεων σε θέματα αποκατάστασης .

Πότε: λειτουργεί καθημερινά Δευτέρα- Παρασκευή, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού και υπάρχει η δυνατότητα διαδικτυακής συνάντησης με χρήση της εφαρμογής zoom . Τηλέφωνο επικοινωνίας για ραντεβού 210-8235050.

"Οι αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της συλλογικής ευθύνης και του σεβασμού της διαφορετικότητας είναι κεντρικές στην κοινωνική εργασία, η οποία θεμελιώνεται από τις θεωρίες της κοινωνικής εργασίας, των κοινωνικών επιστημών, των ανθρωπιστικών επιστημών και τη γηγενή γνώση και συνδέει ανθρώπους και δομές για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής αλλά και να ενισχύσει την ευημερία τους."

(ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ)

Στο Κέντρο Alzheimer, σήμερα λειτουργούν συνολικά έντεκα (11) Ομάδες Nοητικής Ενδυνάμωσης σε εβδομαδιαία συχνότητα. Τρεις (3) από αυτές πραγματοποιούνται διαδικτυακά – μέσω της πλατφόρμας ZOOM – συνθήκη που προέκυψε και τελικά διατηρείται με επιτυχία, εξαιτίας της εμφάνισης του covid -19.

Κάθε ομάδα αποτελείται από 6 έως 12 άτομα, ηλικίας άνω των 60 ετών. Η παρέμβαση απευθύνεται σε άτομα με Ηπιου τύπου Γνωστική Διαταραχή καθώς και σε άτομα δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα διαταραχής της μνήμης.

Κριτήρια/ Προϋποθέσεις ένταξης στις ομάδες Νοητικής Ενδυνάμωσης:

Η παραπομπή για συμμετοχή σε αυτές τις Ομάδες, γίνεται είτε από τον θεράποντα ιατρό, είτε από τους επαγγελματίες υγείας που διενεργούν τον Νευροψυχολογικό έλεγχο (αλλιώς Αξιολόγηση Μνήμης).

Aim::
Στις Ομάδες Νοητικής Ενδυνάμωσης πραγματοποιούνται ποικίλες δραστηριότητες, με στόχο την εξάσκηση νοητικών λειτουργιών όπως είναι η μνήμη, η προσοχή, η κριτική σκέψη, η γλώσσα και οι εκτελεστικές δεξιότητες. Πέραν του προφορικού λόγου, χρησιμοποιείται στις συναντήσεις, μολύβι και χαρτί, επιτραπέζια παιχνίδια και τα τελευταία χρόνια, έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος το περιβάλλον του ηλεκτρονικού υπολογιστή με απεριόριστες
δυνατότητες για τα μέλη των Ομάδων.
Ο σημαντικότερος στόχος αυτής της παρέμβασης, είναι αφενός να σταθεροποιήσει ή να βελτιώσει το επίπεδο των νοητικών λειτουργιών των συμμετεχόντων, αφετέρου τα αποτελέσματά της να μπορούν να αποτυπωθούν στην καθημερινότητά τους, έξω από το πλαίσιο της Ομάδας. Επιπλέον, η συμμετοχή τους σε ένα σύνολο ομαδικών δραστηριοτήτων και συζητήσεων, έχουν ως απώτερο σκοπό την ενίσχυση της κοινωνικής λειτουργικότητάς τους.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της παρέμβασης είναι οι ασθενείς να διατηρούν ισχυρό κίνητρο ώστε να συμμετέχουν με συνέπεια στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα Παρέμβασης. Το οικείο και υποστηρικτικό περιβάλλον των Ομάδων, συντελεί σημαντικά ως προς την κατεύθυνση αυτή.

Κριτήρια/Προϋποθέσεις ένταξης:

Στην ομάδα μπορούν να συμμετέχουν συγγενείς ή επαγγελματίες φροντιστές ασθενών, οι οποίοι παρακολουθούνται στο κέντρο μας και έχουν προσφάτως διαγνωστεί με άνοια.  Η ομάδα έχει συγκεκριμένη διάρκεια (περί τις δώδεκα συναντήσεις) και είναι απαραίτητη η τακτική συμμετοχή σε αυτήν. 

Purpose:

Μέσα σε ένα κλίμα οικειότητας, συνεργασίας και ειλικρίνειας, ενισχύονται η ελεύθερη συναισθηματική έκφραση, η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών μεταξύ των συμμετεχόντων, με απώτερο στόχο τη σταδιακή μείωση της επιβάρυνσης τους. Επίσης υπάρχουν παρουσιάσεις για θέματα που αφορούν τη νόσο και τις επιπτώσεις της στους φροντιστές.  Η ομάδα θα λειτουργήσει ως ένας χώρος αναπλαισίωσης των ζητημάτων που συνήθως αφορούν τους φροντιστές και περιθάλποντες των ανοϊκών ασθενών (π χ.νευροψυχιατρικά συμπτώματα, θέματα συμπεριφοράς) και σταδιακά θα δώσει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να τα διαχειρίζονται με πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Σύμφωνα με πρόσφατες ανασκοπήσεις που αφορούν στη θεραπεία ανοϊκών συνδρομών, οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις αποτελούν ενδεδειγμένη θεραπεία εκλογής, καθώς είναι  εξατομικευμένες και ευέλικτες, δεν έχουν παρενέργειες, μεγιστοποιούν τα θετικά αποτελέσματα της φαρμακοθεραπείας και μειώνουν την ένταση των συμπτωμάτων (Douglas, James & Ballard, 2004). Μία εκ των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων που εφαρμόζεται στο Κέντρο Ημέρας Νόσου Alzheimer είναι οι ομάδες εργοθεραπείας οι οποίες συντονίζονται από εξειδικευμένους επιστήμονες υγείας.

Τα προγράμματα εργοθεραπείας είναι μία από τις υπηρεσίες της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «Ο Νέστωρ» και απευθύνεται αποκλειστικά σε ασθενείς με άνοια.

Στο Κέντρο Alzheimer λειτουργούν 2 ή 3 ομάδες εργοθεραπείας σε καθημερινή βάση. 

Η εργοθεραπεία χρησιμοποιεί θεραπευτικά σκόπιμες δραστηριότητες και  προσαρμόζει το περιβάλλον και την ίδια τη δραστηριότητα. Διατηρεί στο μέγιστο βαθμό τη λειτουργικότητα και ανεξαρτησία ενισχύοντας τους σημαντικούς λειτουργικούς ρόλους ζωής και ενθαρρύνoντας τη συμμετοχή του ατόμου σε όλους τους τομείς του Έργου (ΑΟΤ, 2014).

Οι ομάδες αποτελούνται από 8-12 άτομα, ανάλογα με το στάδιο της νόσου.

Ο διαχωρισμός των ασθενών αποτελεί ευθύνη των υπεύθυνων επαγγελματιών υγείας της δομής μας και γίνεται βάση του γνωστικού και λειτουργικού τους επιπέδου, αλλά και της ύπαρξης ή όχι διαταραχών συμπεριφοράς στα πλαίσια της νόσου. Στα κριτήρια αποκλεισμού συμπεριλαμβάνονται η διάγνωση άλλης ψυχικής νόσου (πχ χρόνια ψύχωση, συναισθηματικές διαταραχές), η σοβαρή οργανική νόσος μη ρυθμισμένη φαρμακευτικά και η απροθυμία και μη συνεργασία του ασθενή ή του φροντιστή του.

Συνεπώς, στις ομάδες εργοθεραπείας δύναται να συμμετέχουν ασθενείς που βρίσκονται τόσο στα αρχικά όσο και στα πιο προχωρημένα στάδια της άνοιας.

Η παραπομπή για συμμετοχή στις ομάδες μπορεί να γίνει είτε από τον θεράποντα ιατρό (της δομής ή εξωτερικό) είτε από το λοιπό επιστημονικό προσωπικό της δομής μας. 

Απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή σε ομάδα αποτελεί ο νευροψυχολογικός έλεγχος του ασθενή, ο οποίος πραγματοποιείται από εξειδικευμένο ψυχολόγο, η ψυχιατρική/νευρολογική εκτίμηση του από ψυχίατρο/νευρολόγο, αλλά και η εργοθεραπευτική αξιολόγηση του που πραγματοποιείται από έναν από τους εργοθεραπευτές της δομής μας

During the course of the occupational therapy groups, purposeful and targeted activities take place, which are adjusted to the level and needs of each patient.

Συγκεκριμένα, στις ομάδες με ήπια και μέτρια άνοια πραγματοποιούνται δραστηριότητες εξάσκησης γνωστικών δεξιοτήτων (μνήμη, κρίση, προσοχή, συγκέντρωση κλπ), αισθητικοκινητικών δεξιοτήτων (οπτικοκινητικός συντονισμός, αδρή και λεπτή κινητικότητα, οπτική αντίληψη κλπ) και ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων (ομαδική και δυαδική αλληλεπίδραση, αυτοέλεγχος, έκφραση εαυτού κλπ).

Στις ομάδες με σοβαρή άνοια, εκτός από τις παραπάνω δραστηριότητες δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε δραστηριότητες επεξεργασίας αισθητηριακών ερεθισμάτων (οπτικά, ακουστικά, ιδιοδεκτικά).

Τέλος, για την διευκόλυνση των ασθενών και των φροντιστών τους, το πουλμανάκι του φορέα μας μπορεί να αναλάβει, κατά περίπτωση και βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, τη μεταφορά του ασθενή από το σπίτι του στο κέντρο μας, καθώς και την ασφαλή επιστροφή του στο σπίτι.

Περιγραφή:

Ατομικές συνεδρίες με φροντιστές ασθενών που πάσχουν από άνοια. Κατά τη διάρκεια αυτών συζητούνται διαφόρων ειδών ζητήματα που προκύπτουν στο πλαίσιο της φροντίδας, ενώ παράλληλα ο φροντιστής εκπαιδεύεται στη διαχείριση των διαταραχών συμπεριφοράς του ασθενούς.

Purpose:

Η ενίσχυση του φροντιστή προκειμένου να ανταποκριθεί στη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων που προκύπτουν καθώς και η αντιμετώπιση της επιβάρυνσής του από την ανάληψη της φροντίδας.

Δήλωσε συμμετοχή:

Contact details for information 210 82 35 050, 210 82 35 620
Πότε: Καθημερινά από τη 13:00 έως και τις 16:00.
Πού: Κέντρο Ημέρας για την άνοια, Ι. Δροσοπούλου 22, Κυψέλη
Κόστος: Δωρεάν όπως όλες οι υπηρεσίες μας

Ιατρεία Μνήμης:

Στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία της εταιρείας εξετάζονται άτομα άνω των 50 ετών με σκοπό είτε τον προληπτικό έλεγχο είτε την αξιόπιστη ανίχνευση της έκπτωσης μνήμης και των υπόλοιπων νοητικών λειτουργιών.

Τα εξωτερικά ιατρεία λειτουργούν καθημερινά στο Κέντρο Ημέρας για την άνοια (Ι. Δροσοπούλου 22, Κυψέλη, τηλ. Επικοινωνίας για ραντεβού 210 82 35 050 και 210 82 35 620).

Νευροψυχολογικά Τέστ:

Ο νευροψυχολογικός έλεγχος, που πραγματοποιείται από ψυχολόγους στα εξωτερικά ιατρεία της εταιρείας, γίνεται μέσα από σταθμισμένες δοκιμασίες και ερωτηματολόγια για την αξιολόγηση της νοητικής, λειτουργικής και συναισθηματικής κατάστασης του εξεταζόμενου.

Ο έλεγχος αυτός προσφέρει τη δυνατότητα πρώιμης ανίχνευσης νοητικών ελλειμμάτων και έγκαιρης διάγνωσης. Επιπλέον, δίνει το νοητικό πρότυπο του εξεταζόμενου με τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του.

It assists in evaluating the stage of dementia, in identifying patients with reversible impairment and patients with impairment with a physiological explanation, in offering an objective measurement for evaluating the progress of the illness in time, in serving differential diagnostic hypotheses and in aiding the selection of treatment.

Additionally, the re-evaluation of patients at regular intervals allows to determine the progression of the deficiencies, the impact of the pharmacological treatment and the benefits of the non-pharmacological interventions.

Περιγραφή

Ατομικό πρόγραμμα κινητικής ενδυνάμωσης για την πρόληψη πτώσεων.

Για τη σωστή εφαρμογή ενός φυσιοθεραπευτικού προγράμματος χρειάζεται να γίνει παραπομπή από γιατρό της δομής μας , κατόπιν αιτήματος του ατόμου ,στη  συνέχεια είναι αναγκαία η αξιολόγηση από τον φυσικοθεραπευτή ωστε να σχεδιάσει ένα ειδικό πρόγραμμα με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητες του ατόμου.

Μερικά Λόγια

Το θεραπευτικό πρόγραμμα διαρκεί 50 λεπτά και απευθύνεται σε άτομα χωρίς καμία διαταραχή μνήμης καθώς και σε άτομα με άνοια ήπιου και μεσαίου σταδίου : 

-Με νευρολογικές παθήσεις 
-Με μυοσκελετικα προβλήματα 
-Με ορθοπεδικά προβλήματα 

Aim:

The aim of physical therapy is to:

-Βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων 
-Διόρθωση της ισορροπίας και του νευρικού συντονισμού 
-Βελτίωση αποκατάστασης κ αυτοεξυπηρέτησης 
-Μείωση πόνου 

  • Personal Counselling for caregivers to patients with dementia – πρόκειται για ατομικά ραντεβού με ψυχολόγο με στόχο την εκπαίδευση πάνω στην άνοια και την παροχή συμβουλών για την καθημερινή συμβίωση με τον ασθενή. Στόχος είναι η πρόληψη, η αντιμετώπιση της επιβάρυνσης από τη φροντίδα, η παροχή καθοδήγησης και συμβουλευτικής στα ζητήματα της καθημερινότητας του ασθενούς και της διαχείρισης “δύσκολων” καταστάσεων (συμπεριφορικών συμπτωμάτων).
  • Ομάδες υποστήριξης, ψυχοεκπαίδευσης φροντιστών – προσφέρουν εκπαίδευση πάνω στην άνοια και στηρίζουν τους φροντιστές μέσω της απόκτησης δεξιοτήτων διαχείρισης της νόσου, καθώς και της διαχείρισης των συναισθημάτων που απορρέουν από την παροχή φροντίδας στον ανοϊκό ασθενή (θυμός, απώλεια, θλίψη, μοναξιά).

Στοιχεία Επικοινωνίας

Tel. 210-8235050, 210-8235620
Address: 22 Ioannou Drosopoulou Street, Kypseli, 112 57
Email: contact@nstr.gr

All our services are completely free of charge!

Scientific Officer:

Michalis Mougias, Psychiatrist

Contact Details:

Tel. 210-8235050, 210-8235620

Address: 22 Ioannou Drosopoulou Street, Kypseli, 112 57

Email: contact@nstr.gr

English