Logo-NESTOR
Day Centre Kypseli
Contact us
Contact Form
Related Articles

Αλτσχάιμερ – Πως αλλάζει τη συμπεριφορά του ασθενή;

Οι διαταραχές συμπεριφοράς είναι αρκετά συχνές στους ασθενεις με νόσο Αλτσχάιμερ, ειδικά στα προχωρημένα στάδια. Όταν το αγαπημένο σας πρόσωπο εμφανίζει σημάδια Αλτσχάιμερ, όπως απώλεια μνήμης και αλλαγές στη συμπεριφορά, να ξέρετε ότι αυτές οι αλλαγές δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να ελέγξει. Αντίθετα, η συμπεριφορά αυτή οφείλεται στην ίδια την ασθένεια και σε αυτό που συμβαίνει στον εγκέφαλο του. Αν θέλετε να καταλάβετε τι έχει ο συγγενής σας σε αυτό το στάδιο και να τον βοηθήσετε να αντιμετωπίσει την ασθένειά του, πρέπει πρώτα να καταλάβετε πώς το Αλτσχάιμερ επηρεάζει τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Έχει παρατηρηθεί πως το 95% των ασθενών με Alzheimer παρουσιάζουν τουλάχιστον κάποια αλλαγή συμπεριφοράς, επομένως είναι κάτι αρκετά σύνηθες. Ας δούμε λοιπόν πως το Alzheimer μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά του ασθενούς.
Αρχικά, μπορεί να παρατηρήσετε πως δεν μπορεί να διεκπεραιώσει οικείες δραστηριότητες, όπως να ετοιμάσει ένα γεύμα ή άλλες δραστηριότητες οι οποίες μπορεί στο παρελθόν να ήταν η ρουτίνα του. Δυσκολεύεται να ντυθεί ή να κρίνει το πως να ντυθεί κατάλληλα ανάλογα με τον καιρό και τις συνθήκες που επικρατούν. Είναι επίσης πιθανό να παρατηρήσετε γλωσσολογικά προβλήματα, όπως να ξεχνά ο ασθενής απλές λέξεις ή να τις αντικαθιστά με ασυνήθιστες λέξεις, εμφανίζοντας πρόβλημα στη γραπτή ή προφορική επικοινωνία. Στα πλαίσια αυτά μπορεί ο ασθενής να ξεχνά ακόμα και το τι είναι οι αριθμοί και πώς τους χρησιμοποιούμε.
Πολλές φορές μπορεί να μη γνωρίζει που βρίσκεται ή τι ημερομηνία είναι, ακόμα και σε περιβάλλον το οποίο θα ήταν εξαιρετικά οικείο κάτω από άλλες συνθήκες. Δεν έχει κίνητρο να πραγματοποιήσει κομβικές κινήσεις στην καθημερινότητά του και πολλές φορές είναι εξαιρετικά παθητικός. Για παράδειγμα, ο ασθενής κοιμάται περισσότερο από το συνηθισμένο ή δεν θέλει να κάνει συνηθισμένες δραστηριότητες.
Υπάρχουν και περιπτώσεις με πιο δραματικές αλλαγές προσωπικότητας. Ο ασθενής είναι καχύποπτος, φοβισμένος ή εξαρτώμενος από κάποιο μέλος της οικογένειας. Παρατηρείται ενδεχομένως επιθετικότητα καθώς δεν είναι σίγουρος για τον περίγυρό του και αμύνεται με αυτόν τον τρόπο. Μπορεί επίσης να τον βρείτε να περιπλανάται ή να σταματά να σας αναγνωρίζει, κάνοντας για εσάς ιδιαίτερα δύσκολη την περεταίρω φροντίδα του, σωματικά αλλά και ψυχολογικά.
Πώς μπορούμε όμως να αντιμετωπίσουμε αυτές τις αλλαγές;
Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ήρεμο περιβάλλον στο οποίο ο ασθενής μπορεί να ακολουθεί μια ρουτίνα και να μπορεί να διαχειριστεί πιο εύκολα τις αλλαγές στη ζωή του. Οι άνθρωποι με Αλτσχάιμερ στεναχωριούνται όταν βρεθούν σ’ ένα άγνωστο περιβάλλον ή ανάμεσα σε άγνωστα πρόσωπα όπου αισθάνονται αποπροσανατολισμό και δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν, οπότε φροντίστε αυτή η μετάβαση να γίνεται ομαλά, αν το έχετε σκοπό.
Αν παρατηρήσετε προβληματική συμπεριφορά, μην προσπαθήσετε να τον πλησιάσετε ή να τον απομακρύνετε. Μπορεί να είναι καλύτερα να τον αφήσετε μόνο του μέχρι να συνέλθει ή να καλέσετε κάποιον να σας βοηθήσει. Οι φωνές ή η τιμωρία δεν είναι οδός για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση καθώς ο ασθενής μπορεί να μην θυμάται το περιστατικό. Είναι σημαντικό να μιλάτε αργά , με ήρεμη και καθησυχαστική φωνή αλλά κυρίως να μείνετε εσείς ήρεμος και να μην του δώσετε την εντύπωση πως αυτό που έκανε δεν ήταν σωστό.
English