Logo-NESTOR
Day Centre Kypseli
Contact us
Contact Form
Related Articles

Η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «ο Νέστωρ» στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας

Η επιστημονική ομάδα της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «ο Νέστωρ»

Η επιστημονική ομάδα της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «ο Νέστωρ» συμμετείχε στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεροντολογίας & Γηριατρικής (www.gerontology2018.gr) που πραγματοποιήθηκε στις 29-31 Μαρτίου 2018, στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Royal Olympic.

Το Συνέδριο έλαβε χώρα σε τρεις παράλληλες αίθουσες και πραγματοποιήθηκαν πληθώρα διαλέξεων, στρογγυλών τραπεζιών, κλινικών φροντιστηρίων και δορυφορικών συμποσίων, με τη συμμετοχή αξιόλογων επιστημόνων και καταξιωμένων ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων.

Στο σημαντικό αυτό επιστημονικό γεγονός, που λαμβάνει χώρα κάθε δυο χρόνια, η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «ο Νέστωρ» έδωσε και φέτος δυναμικά το παρόν.

Συγκεκριμένα την πρώτη μέρα του συνεδρίου ο επιστημονικά υπεύθυνος της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «ο Νέστωρ» ψυχίατρος κ. Αντώνης Μούγιας, πραγματοποίησε ομιλία με θέμα τις «Φιλικές κοινότητες για ασθενείς με άνοια», στο στρογγυλό τραπέζι της Ευρωπαϊκής Δράσης για την Άνοια (Dem 2) με συντονιστή τον κ. Ι. Τούντα, ενώ η κα. Ιωάννα Σμυρνή, ψυχολόγος, αναφέρθηκε με ελεύθερη ανακοίνωση στην «Πιλοτική Εφαρμογή των Φιλικών για την Άνοια κοινοτήτων σε 3 Δήμους της Αττικής στο Πλαίσιο της Κοινής Ευρωπαϊκής Δράσης για την Άνοια».

Την ίδια μέρα η κα. Μικαέλα Καλδή, ψυχολόγος, μίλησε για τον «Επιπολασμό της Άνοιας και της Κατάθλιψης σε Δήμους της Αττικής».

Η ψυχολόγος κα. Μ. Καλδή

Την δεύτερη μέρα του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε από την Ψυχογηριατρική Εταιρεία «ο Νέστωρ» ένα κλινικό φροντιστήριο με θέμα την Εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας στη διαχείριση της νόσου Alzheimer με συντονιστές τον ψυχίατρο κ. Αντώνη Μούγια και την ψυχολόγο κα. Έλενα Σκαλτσουνάκη. Οι ομιλίες αφορούσαν στα εξής θέματα:

  • Ο ρόλος του διαχειριστή περίπτωσης, η σημασία της ψυχοεκπαίδευσης, Γεώργιος Σταθάκης – ψυχολόγος
  • Η αξιολόγηση του ανοϊκού ασθενή στο σπίτι και διαχείριση των BPSD, Μαρία-Ισμήνη Κερώση – ψυχολόγος
  • Βελτιώνοντας τη λειτουργικότητα του ασθενή στο σπίτι στα διάφορα στάδια της νόσου, Δήμητρα Δάφνη – εργοθεραπεύτρια
  • Η ένταξη της οικογένειας στο πρόγραμμα και η διασύνδεση με την κοινότητα: Ο ρόλος της κοινωνικής λειτουργού και οι δομές πρόνοιας, Μαρία Δημητρίου- κοινωνική λειτουργός

Την τρίτη ημέρα του συνεδρίου η ψυχολόγος κα. Ευαγγελία Κοντογιάννη πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «Κοινωνικό-Δημογραφικά Χαρακτηριστικά επωφελούμενων ενός εξειδικευμένου προγράμματος βοήθειας στο σπίτι για την άνοια», ενώ παράλληλα η εργοθεραπεύτρια κα. Νάνσυ Βιταλάκη αναφέρθηκε με ελεύθερη ανακοίνωση στις «Ομάδες εργοθεραπείας σε κέντρο ημέρας νόσου του Alzheimer» και ο κ. Γεώργιος Σταθάκης στην «Περιγραφή ατομικής γνωσιακής – συμπεριφορικής παρέμβασης σε φροντιστές ασθενών με άνοια».

Η κοινωνική λειτουργός κα. Ν. Βιταλάκη

 

Ο ψυχολόγος κ. Γ. Σταθάκης

Το εν λόγω συνέδριο φέτος συνέπεσε με τον εορτασμό των 40 χρόνων από την ίδρυσή της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας και επικεντρώθηκε τόσο στις εξελίξεις, στη διάγνωση και σφαιρική αντιμετώπιση των παθήσεων της τρίτης ηλικίας, αλλά και στις συναρπαστικές προόδους για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των υπερηλίκων και την προώθηση της ενεργούς και υγιούς γήρανσης.

English