Logo-NESTOR
Day Centre Kypseli
Contact us
Contact Form
Related Articles

Μικρές ιστορίες για μεγάλους: Δράση Ειδικού Κέντρου Ημέρας για την άνοια, Κοζάνη

Μία όμορφη δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Ομάδων Νοητικής Ενδυνάμωσης του Ειδικού Κέντρου Ημέρας για πάσχοντες από Αλτσχάιμερ Κοζάνης, με τίτλο: «Μικρές ιστορίες για μεγάλους». Μαζί με τις επωφελούμενες του κέντρου απολαύσαμε αρχικά την ανάγνωση του υπέροχου παραμυθιού της Ζωής Αλεξούλη “Ο ξεχασιάρης κύριος Χρυσόψαρος”. Η
ιστορία του κυρίου Χρυσόψαρου αποτέλεσε την αφορμή να ταυτιστούν τα μέλη της ομάδας με τον ήρωα, ο οποίος μπορεί να ξεχνούσε την μέρα, την ώρα ή να φάει και να πλύνει τα δόντια του, ωστόσο είχε ανθρώπους δίπλα του που τον φρόντιζαν και του συμπαραστέκονταν. Μπορεί να ξεχνούσε πολύ, αυτό όμως δεν τον εμπόδιζε από το να είναι ευτυχισμένος, καθώς μάθαινε πώς να το διαχειρίζεται.

Οι επωφελούμενες του κέντρου διασκέδασαν την ιστορία και με μια φωνή είπαν: «Είμαστε και εμείς σαν τον κύριο Χρυσόψαρο» και άρχισαν να απαριθμούν τους δικούς τους ανθρώπους-βοηθούς, που τους συντροφεύουν στους λαβύρινθους της μνήμης. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ακόμη και αν ξεχνούν, αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο από το να ζήσουν μια ευτυχισμένη και ποιοτική ζωή, αφού διαθέτουν τα όπλα προκειμένου να το διαχειρίζονται. Μέσω της ζωγραφικής, οι ωφελούμενες αποτύπωσαν το χαριτωμένο χρυσόψαρο, όπως η καθεμιά το φαντάστηκε, γράφοντας το δικό της μήνυμα.

Η δράση συνεχίστηκε με μια ακόμη ιστορία “Η Νέα Υόρκη εκπέμπει SOS” της Ελένη Σβορώνου, μέσω της οποίας ‘’επισκεφθήκαμε’’ τους ηλικιωμένους κάτοικους της Νέας Υόρκης και ανακαλύψαμε πως παρόλο που τους δόθηκε το ελιξίριο της νεότητας, το οποίο τους χάριζε μια μνήμη ελέφαντα, εκείνοι ήταν δυστυχισμένοι και αναζητούσαν την γόμα της μνήμης. Έτσι, αποφασίσαμε μαζί με τις κυρίες του κέντρου να δημιουργήσουμε την μαγική γομολάστιχα, που σβήνει τις υπερβολές της μνήμης και αφήνει στην οθόνη του μυαλού μας την πιο όμορφη ιστορία.

Στόχος της δράσης ήταν η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και του αυτοσεβασμού των επωφελούμενων του κέντρου, καθώς και η αποενεχοποίηση, η αποδοχή της νόσου και η αποποίηση του στίγματος γύρω από την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ.

English