Logo-NESTOR
Κέντρο Ημέρας Κυψέλη
Επικοινωνήστε μαζί μας!
Contact Form
Σχετικά Άρθρα

Ψυχοθεραπεία: Μια ανάσα για τον ασθενή αλλά και τον φροντιστή.

Τα σημαντικά οφέλη της ψυχοθεραπείας στην υγεία και την ευημερία των θεραπευόμενων αποδεικνύονται πλέον από δεκάδες μελέτες ανά τον κόσμο. Οι θεραπευτικές παρεμβάσεις μπορούν να εφαρμοστούν και να επιφέρουν θετικά αποτελέσματα σε ασθενείς ποικίλων ηλικιών και background. Πώς μπορεί, όμως, να βελτιώσει τη ζωή ηλικιωμένων ασθενών με άνοια αλλά και των φροντιστών τους;
  • Πώς λειτουργεί η ψυχοθεραπεία;
Η ψυχοθεραπεία βασίζεται στην συζήτηση και ακρόαση μεταξύ θεραπευόμενου και θεραπευτή για τα ζητήματα που προβληματίζουν ή προκαλούν δυσφορία στον πρώτο. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ο θεραπευόμενος κατανοεί καλύτερα πώς ο τρόπος που σκέφτεται και ενεργεί ή οι συνθήκες στις οποίες εκτίθεται επηρεάζουν τα συναισθήματα και την ευημερία του. Έτσι μπορεί προοδευτικά να βελτιώσει τον τρόπο που σκέφτεται, ενεργεί ή διαχειρίζεται τα όσα προκύπτουν στην καθημερινότητα του, ενδυναμώνεται συναισθηματικά και θεραπεύει το τραύμα του. Κάθε τι που αναφέρεται στο πλαίσιο μιας συνεδρίας θεωρείται εμπιστευτικό και προστατεύεται από το απόρρητο.
  • Τι αλλάζει σε περιπτώσεις ασθενών με άνοια;
Τα προβλήματα που επηρεάζουν τη μνήμη μπορούν να διαφοροποιήσουν σημαντικά τις συνθήκες διεξαγωγής της θεραπείας, καθώς ο θεραπευόμενος μπορεί να δυσκολεύεται να διατηρήσει τη ροή της σκέψης του, να αναγνωρίσει τον θεραπευτή του, να αντιληφθεί τι τον προβληματίζει ή να κατανοήσει ότι πράγματι αντιμετωπίζει ζητήματα με τη μνήμη του.
Ωστόσο, ακόμη και με ορισμένες διαφοροποιήσεις, η ψυχοθεραπεία μπορεί να φανεί ιδιαίτερα ευεργετική για τον ασθενή αλλά και το περιβάλλον του. Η θεραπεία μπορεί να ενδυναμώσει νοητικά τον ασθενή, να ανακουφίσει την ανάγκη του για έκφραση και να απαλύνει τα σημάδια άγχους ή τυχόν καταθλιπτικά συμπτώματα. Θεραπευόμενος και θεραπευτής δημιουργούν μια «συμμαχία» που στοχεύει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου και στην βελτίωση της καθημερινότητας του ασθενή. Από αυτή την άποψη, η θεραπεία δεν κινείται προς την κατεύθυνση της «αλλαγής» αλλά αποσκοπεί στο να διατηρήσει σε σταθερό επίπεδο την κατάσταση του ασθενή.
  • Ποιος ο ρόλος του φροντιστή στη διαδικασία;
Σε περιπτώσεις που κατά την έναρξη της θεραπείας τα ζητήματα μνήμης είναι ήδη παρόντα ή εντείνονται, το ιστορικό λαμβάνεται όχι μόνο από τον ασθενή αλλά και από τον φροντιστή του. Ο τελευταίος ενημερώνεται προοδευτικά για την κατάσταση του ασθενή και συνεργάζεται με τον θεραπευτή για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
  • Πώς μπορεί να ωφεληθεί ο φροντιστής από την ψυχοθεραπεία;
Η ψυχοθεραπεία δεν ωφελεί μόνο τον ασθενή αλλά παραμένει σημαντική και ιδιαίτερα χρήσιμη και για τον φροντιστή του. Ένας φροντιστής επιφορτισμένος με την συνεχή και απόλυτη ευθύνη ενός ασθενή μπορεί να παραμελεί συχνά τον εαυτό του, να βιώνει αρνητικά συναισθήματα και να εμφανίζει αυξημένα επίπεδα στρες και ενοχών κόπωσης ή και κατάθλιψης. Η παρακολούθηση και στήριξη του από έναν ψυχοθεραπευτή είναι αναγκαία και πολύτιμη για την διατήρηση της ψυχικής και σωματικής του υγείας και ισορροπίας, ώστε να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στις καθημερινές απαιτήσεις και να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο του.
Η στενή συνεργασία με τον θεραπευτή του ασθενούς του μπορεί να δώσει απαντήσεις στα άγχη και τους προβληματισμούς του, να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση και διαχείριση της συμπεριφοράς του. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη στη ζωή τόσο του ασθενούς όσο και του περιβάλλοντος του, μιας και η ανάγκη για έκφραση, κατανόηση και στήριξη είναι πάντα παρούσα.
Greek