Logo-NESTOR
Κέντρο Ημέρας Κυψέλη
Επικοινωνήστε μαζί μας!
Contact Form
Σχετικά Άρθρα

 Χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα ανθρώπων με άνοια

Εάν το αγαπημένο σας πρόσωπο πάσχει από άνοια, πρέπει να σχεδιάσετε το μέλλον του αλλά και το μέλλον σας μαζί του. Είναι σημαντικό, να αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας, με τους φίλους και την οικογένειά σας ώστε να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την κατάσταση. Είναι σημαντικό να μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερα για αυτήν την πάθηση και για τις διαθέσιμες θεραπείες. Η φροντίδα ενός ανθρώπου με άνοια είναι μια δύσκολη κατάσταση. Ας δούμε λοιπόν μερικές συμβουλές και συστάσεις ώστε να συνεχίσουν να λαμβάνουν τη φροντίδα που χρειάζονται στο σπίτι.

  • Δημιουργήστε ένα άνετο περιβάλλον
Είναι σημαντικό να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον στο οποίο ο ασθενής θα νιώθει άνετα . Δεδομένου ότι ο ασθενής μπορεί να ξεχνάει πού βρίσκεται, είναι απαραίτητο να νιώθει άνετα στον χώρο, ακόμα και αν δεν τον αναγνωρίζει. Ο ασθενής μπορεί να μην νιώθει έτοιμος να αλλάξει το περιβάλλον γύρω του, παρόλα αυτά είναι σημαντικό να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές ώστε απλοποιηθεί η καθημερινότητά του στο χώρο. Ένα από τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για παράδειγμα, είναι να βεβαιωθείτε πως οι πόρτες και τα παράθυρα μπορούν να ανοίγουν εύκολα ώστε να μην καταπονείται σωματικά ο ασθενής.. Είναι επίσης απαραίτητο να ασφαλίσετε σωστά τα μπαλκόνια με ψηλά κάγκελα ώστε να βεβαιωθείτε πως θα παραμείνει ασφαλής.
  • Επικοινωνήστε με ήρεμο τρόπο
Πολλές φορές οι ασθενείς με άνοια τείνουν να γίνονται επιθετικοί καθώς δεν γνωρίζουν το περιβάλλον τους και αμύνονται. Είναι σημαντικό να κρατάτε την ψυχραιμία σας και να μην τον αντιμετωπίσετε ποτέ σαν να λέει ασυναρτησίες. Ακόμα και αν αυτά που λέει δεν βγάζουν νόημα είναι σημαντικό να πηγαίνετε με τα νερά του και να του δείχνετε πως αυτά που σας λέει έχουν σημασία.
  • Ενημερώστε το κοντινό σας περιβάλλον για την κατάσταση
Καθώς η συμπεριφορά του ασθενούς μπορεί να αλλάζει , είναι πολύ λογικό αυτό να φανεί περίεργο στον κοντινό του κύκλο, αν δε γνωρίζει για την κατάσταση. Επομένως, είναι σημαντικό να ενημερώνετε το κοντινό του περιβάλλον και να συμβουλεύεται για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να επικοινωνεί μαζί του ώστε να μην νιώθει άβολα εκείνος. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να μην τον διορθώνει διαρκώς και σαφώς να μην τον χλευάσει όποιος βρίσκεται απέναντί του, καθώς αυτό θα τον αποσυντονίσει τελείως.
  • Επιμεληθείτε τη σωστή του διατροφή
Οι ασθενείς μπορεί να έχουν δυσκολίες στο φαγητό και το ποτό λόγω απώλειας της όρεξης. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό ο φροντιστής να βοηθήσει σε αυτές τις δραστηριότητες, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο υποσιτισμού ή αφυδάτωσης. Φροντίστε να προγραμματίζετε το φαγητό του και βεβαιωθείτε πως έχει καταναλώσει την απαραίτητη ποσότητα ώστε να είστε ήσυχοι πως δεν διατρέχει κάποιο κίνδυνο.
  • Φροντίστε να κοινωνικοποιείται και να δραστηριοποιείται
Δεν πρέπει να απομονωθεί ο ασθενής ο, καθώς αυτό θα επιδεινώσει την κατάστασή του. Γι’αυτό είναι απαραίτητο να του μιλάτε, να μιλάει με άλλους ανθρώπους, να κάνει δραστηριότητες, να τον επισκέπτονται φίλοι. Οι δραστηριότητες είναι μεγάλο μέρος της καθημερινότητας του που πρέπει να επιμεληθείτε. Είναι σημαντικό να δραστηριοποιείται και να μην αδρανοποιείται ,. Μπορείτε να δοκιμάσετε και κάποια χόμπι που θα τον διασκεδάσουν και θα του διεγείρουν τα μυαλό, όπως σκάκι, sudoku, χαρτιά, παζλ, σταυρόλεξα κ.α.
  • Μην τον αφήνετε να βγαίνει μόνος έξω
Είναι άκρως σημαντικό να μην βγει έξω μόνος του καθώς μπορεί να αποπροσανατολιστεί. Φροντίστε να συνοδεύεται πάντα όταν βγαίνει έξω και όσο το δυνατόν γίνεται, να ακολουθείτε τις ίδιες διαδρομές ώστε να του είναι γνώριμες.
Greek