Logo-NESTOR
Κέντρο Ημέρας Κυψέλη
Επικοινωνήστε μαζί μας!
Contact Form
Σχετικά Άρθρα

Πώς μιλάμε στα παιδιά για τις διαταραχές μνήμης των παππούδων;

Η αξία της σχέσης των παιδιών με τον παππού και τη γιαγιά είναι ανεκτίμητη. Για αυτό και η επικοινωνία των ζητημάτων υγείας που τους αφορά αποτελεί μια διαδικασία που απαιτεί προσοχή και λεπτούς χειρισμούς. Τα παιδιά συχνά είναι σε θέση να αντιληφθούν περισσότερα από όσα νομίζουν οι γονείς. Για αυτό και είναι σημαντικό να τα ενημερώνουμε με τον κατάλληλο τρόπο όταν ο αγαπημένος τους παππούς ή γιαγιά αντιμετωπίζει κάποια διαταραχή μνήμης ή άλλο πρόβλημα υγείας.
«Γιατί ο παππούς δεν θυμάται τα γενέθλιά μου;»
Οι ασθένειες που επηρεάζουν τη μνήμη και τις γνωστικες λειτουργίες μπορούν να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στην συμπεριφορά του ασθενή. Οι αλλαγές αυτές γίνονται αντιληπτές και από τα παιδιά, γεννόντας απορίες και φόβους για τη νέα πραγματικότητα. Μιλήστε στα παιδιά με ειλικρίνεια, ανάλογα με την ηλικία τους, για το τί είναι αυτό που συμβαίνει στον παππού ή την γιαγιά. Διευκρινίστε τους πως δεν ευθύνονται τα ίδια για τις αλλαγές που συμβαίνουν και πώς ούτε ο αγαπημένος τους παππούς φταίει για αυτό ή αλλάζει συμπεριφορά επειδή δεν τα αγαπάει πια. Εξηγήστε τους ότι ο παππούς μπορεί να δυσκολεύεται σταδιακά να θυμηθεί πράγματα ή να μπερδεύει τα ονόματα, αλλά εξακολουθεί μας αγαπά πολύ και εμείς πρέπει να τον βοηθάμε όποτε το χρειάζεται, με αγάπη και υπομονή.
«Γιατί ο παππούς επιμένει να λέει πράγματα που δεν ισχύουν;»
Εκτός από το να ενημερώσουμε τα παιδιά για τις αλλαγές που προκύπτουν στη συμπεριφορά του ασθενή, είναι σημαντικό να τα βοηθήσουμε να καταλάβουν ποιος είναι και ο σωστός τρόπος να διαχειριστούν τη νέα πραγματικότητα. Είναι απαραίτητο να ξεκαθαρίσουμε ότι ο παππούς ή η γιαγιά δεν αλλάζουν συμπεριφορά «επίτηδες» ή «για να μας τιμωρήσουν», αλλά λόγω ασθένειας. Έτσι από την πλευρά μας οφείλουμε να δείχνουμε κατανόηση και να μην τους αναστατώνουμε ή να τους αμφισβητούμε, όταν κάνουν κάποιο λάθος.
«Γιατί η γιαγιά δεν μας λέει πια παραμύθια; Θα γίνει καλά;»
Τα παιδιά έχουν μεγάλη φαντασία και συχνά τρομάζουν από το άγνωστο. Αν δεν απαντάμε στις απορίες τους μπορεί να προκύψουν πολύ πιο τρομακτικά σενάρια στο μυαλό τους. Εξηγήστε στα παιδιά πως η γιαγιά μπορεί σταδιακά να δυσκολεύεται να θυμηθεί τις ιστορίες που συνήθιζε να μας λέει ή να μπερδεύεται πιο πολύ όταν διαβάζει παραμύθια. Ακούστε προσεκτικά τις ερωτήσεις τους και δώστε τις απαντήσεις που χρειάζονται. Εξηγήστε στα παιδιά ότι ο παππούς ή η γιαγιά λαμβάνουν τη φροντίδα που χρειάζονται από την οικογένεια και τον γιατρό τους. Λαμβάνουν φάρμακα για να νιώθουν καλύτερα και ο γιατρός κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να είναι καλά. Προετοιμάστε τα για τις αλλαγές που θα φέρει η ασθένεια στον ίδιο τον ασθενή και στις κοινές σας συνήθειες.
Ο τρόπος προσέγγισης και ο όγκος πληροφοριών που μπορεί να διαχειριστεί ένα παιδί εξαρτώνται από την ηλικία του και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Για να προφυλάξουμε τον ψυχισμό του παιδιού και να δώσουμε τις κατάλληλες απαντήσεις στις ερωτήσεις τους, είναι σημαντικό να λαμβάνουμε την καθοδήγηση των ειδικών προτού μοιραστούμε με αυτό ευαίσθητες πληροφορίες.
Greek