Logo-NESTOR
Κέντρο Ημέρας Κυψέλη
Επικοινωνήστε μαζί μας!
Contact Form
Σχετικά Άρθρα

Συμμετοχή της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «Ο Νέστωρ» στο Συνέδριο για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση

Στις 16 & 17 Μαΐου πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο “Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, 20 έτη από το Ν 2716” από την Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης & Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ», στο Αμφιθέατρο «Κοσμάς Ψυχοπαίδης», στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης στον Ταύρο.

Το Συνέδριο αναφορικά με την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του καθηγητή Ψυχιατρικής Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου. Ο Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος ήταν από τους βασικούς υποστηρικτές της εδραίωσης και εξέλιξης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, καθώς και συνοδοιπόρος και σύμμαχος της Ομοσπονδίας «ΑΡΓΩ» σε όλους τους αγώνες της.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στις 17 Μαΐου 1999 τέθηκε σε ισχύ ο θεμελιώδης Νόμος 2716 περί ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, ο οποίος συνιστά το βασικό νομοθετικό πλαίσιο για την παροχή των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στη χώρα. Βασική του αρχή αποτελεί η δημιουργία ενός ενιαίου, αποκεντρωμένου και αποτελεσματικού δικτύου υπηρεσιών ψυχικής υγείας, που έχουν σκοπό την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία, την περίθαλψη, καθώς και τη ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και κοινωνική επανένταξη ατόμων με ψυχικές διαταραχές και ψυχοκοινωνικές δυσκολίες.

Στο εν λόγω Συνέδριο συμμετείχαν επαγγελματίες υγείας της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «Ο Νέστωρ», ενώ παράλληλα έγινε παρουσίαση αναφορικά με τη λειτουργία ενός Κέντρου Ημέρας για άτομα με άνοια. Πιο συγκεκριμένα, η κα. Δέσποινα Κανελλοπούλου, κοινωνική λειτουργός του Κέντρου Alzheimer της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «Ο Νέστωρ», εκπροσώπησε το φορέα στο σχετικό πάνελ για την Άνοια παρουσιάζοντας την εισήγηση της νευροψυχολόγου κας. Παρασκευής Αθανασούλη με τίτλο: “Ο ρόλος του φροντιστή ενός ανοϊκού ασθενή στο Κέντρο Ημέρας”. Το κοινό έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα της άνοιας και στο τέλος της παρουσίασης η κα. Κανελλοπούλου απάντησε σε ερωτήσεις πάνω σε μια σειρά ζητημάτων σχετικών με την άνοια, γεγονός που καταδεικνύει την ουσιαστική ανάγκη των πολιτών για ενημέρωση αναφορικά με τα ζητήματα της άνοιας, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο φροντιστής και τις διαθέσιμες υπηρεσίες στην κοινότητα.

Greek