Logo-NESTOR
Κέντρο Ημέρας Κυψέλη
Επικοινωνήστε μαζί μας!
Contact Form
Σχετικά Άρθρα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα Ευαισθητοποίησης για την Άνοια

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική ημερίδα για την άνοια την Τετάρτη, 26.09.2018 στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, όπου το κοινό παρακολούθησε μια σειρά ομιλιών αναφορικά με την νόσο Alzheimer και τις Φιλικές για την Άνοια Κοινότητες.

Η Ημερίδα διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας του Δήμου Αθηναίων, την Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ» και την Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική  Εταιρεία (Ε.Γ.Γ.Ε.), σε συνεργασία  με τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας, της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ και του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας ΕΚΠΑ, και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού προγράμματος της Κοινής Δράσης για τη δημιουργία Φιλικών Κοινοτήτων για την Άνοια.

Η Ημερίδα ξεκίνησε με το χαιρετισμό του προέδρου της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας, καθηγητή χειρουργικής, κ. Ιωάννη Γ. Καραϊτιανού, ο οποίος άνοιξε το διάλογο αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στις τελευταίες δημογραφικές εξελίξεις και την γήρανση του πληθυσμού. Στη συνέχεια, απηύθυνε χαιρετισμό η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πρόνοιας και Ισότητας του Δήμου Αθηναίων κα. Μ. Στρατηγάκη η οποία αναφέρθηκε στα προγράμματα και στις δράσεις που εφαρμόζει ο Δήμος Αθηναίων για την Τρίτη Ηλικία.

Ο καθηγητής της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, ψυχίατρος κ. Α. Πολίτης παρουσίασε αναλυτικά τις πανευρωπαϊκές και εθνικές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη φιλικών κοινοτήτων για την άνοια. Στο πλαίσιο αυτής της ενότητας, η κα. Ζαχαροπούλου, εντεταλμένη σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων για την Τρίτη Ηλικία, παρουσίασε τις σημαντικές δράσεις του Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας του Δήμου Αθηναίων για τη δημιουργία Φιλικών Κοινοτήτων για την άνοια, στις οποίες συγκαταλέγεται και η συγκεκριμένη ενημερωτική ημερίδα. Ακολούθησε παρουσίαση των αντίστοιχων δράσεων από το Δήμο Βριλησσίων με εκπρόσωπο την κα. Π. Αρσένη Λάμπρου, πρόεδρο του ΟΚΠΑ, το Δήμο Βύρωνα με εκπρόσωπο την κα. Β. Βαγγελή, Διευθύντρια Κοινωνικής, Πολιτικής και Υγείας και το Δήμο Κορυδαλλού με εκπρόσωπο την αντιδήμαρχο Κοινωνικών Υπηρεσιών, κα. Ε. Κωτσίδου.

Στην τελευταία ενότητα της Ημερίδας ο Επιστημονικά Υπεύθυνος της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «Ο Νέστωρ» ψυχίατρος κ. Α. Μούγιας μίλησε για την κλινική εικόνα και την αντιμετώπιση της άνοιας, ενώ η πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, νευρολόγος κα. Π. Σακκά αναφέρθηκε στις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις για την άνοια. Η ημερίδα έκλεισε με την ομιλία της κας. Ι. Πετρούλια, ψυχολόγου, με θέμα τη σημασία της αυτό-φροντίδας των φροντιστών.

Η Ημερίδα αποτέλεσε μέρος των δράσεων ευαισθητοποίησης για τη νόσο Alzheimer κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer (21η Σεπτεμβρίου). Φέτος, η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ» και άλλοι φορείς που προσφέρουν υπηρεσίες για τη νόσο Alzheimer, υλοποίησαν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού αναφορικά με τη νόσο Alzheimer με ιδιαίτερη έμφαση στην προαγωγή της δημιουργίας Φιλικών Κοινοτήτων για την Άνοια, δηλαδή κοινοτήτων οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στους ασθενείς με άνοια και τους φροντιστές τους να συμμετέχουν, να εισακούονται και να απολαμβάνουν μια αξιοπρεπή και ανεξάρτητη διαβίωση, χωρίς στίγμα.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους εκλεκτούς ομιλητές για τις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις τους και την συνεργασία τους.

Greek