Logo-NESTOR
Κέντρο Ημέρας Κυψέλη
Επικοινωνήστε μαζί μας!
Contact Form
Σχετικά Άρθρα

Ημερίδα για την Άνοια στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βριλησσίων

Στο φιλόξενο χώρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Βριλησσίων, την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ενημερωτική Ημερίδα για την Άνοια με θέμα: «Άνοια: Κλινική Εικόνα και Αντιμετώπιση». Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία λάβουν πληροφορίες αναφορικά με τη νόσο, την ορθή επικοινωνία με τους ασθενείς και τη διαχείριση των συμπτωμάτων της ασθένειας, τη σημασία της αυτοφροντίδας των φροντιστών, αλλά και της δημιουργίας φιλικών κοινοτήτων για την άνοια σε κάθε Δήμο.

Πολύ ουσιαστική ήταν η ομιλία μιας ασθενούς με νόσο Alzheimer η οποία παρουσίασε το προσωπικό της βίωμα από τη νόσο, και η οποία τόνισε τη σπουδαιότητα της συμμετοχής στην κοινωνική ζωή για τους ασθενείς και της αντιμετώπισής τους με σεβασμό και κατανόηση. Πρέπει να τονιστεί ότι είναι ίσως η πρώτη φορά που σε ενημερωτική ημερίδα μιλάει ασθενής με άνοια, και αποτελεί μια σημαντική παρέμβαση καθώς όπως δείχνουν όλες οι μελέτες, μόνο με τη συμμετοχή των ίδιων των ασθενών στις ενημερωτικές δράσεις για την άνοια θα μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε το στίγμα που συνδέεται με τη νόσο.

Επίσης, μια φροντίστρια ασθενούς παρουσίασε την εμπειρία της και τόνισε τη σημασία της σωστής ενημέρωσης και εκπαίδευσης των φροντιστών αναφορικά με τη ορθή διαχείριση των συμπτωμάτων της ασθένειας και την επικοινωνία με τους ασθενείς. Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό το οποίο είχε την ευκαιρία να λάβει απαντήσεις σε απορίες αναφορικά με την άνοια.

Η συγκεκριμένη Ημερίδα διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Βριλησσίων, την Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ» και την Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική  Εταιρεία (Ε.Γ.Γ.Ε.), και εντάσσεται στο πλαίσιο της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού προγράμματος της Κοινής Δράσης για τη δημιουργία Φιλικών Κοινοτήτων για την Άνοια, που υλοποιούν οι παραπάνω φορείς σε συνεργασία  με τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας, της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ και του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας ΕΚΠΑ.

Ευχαριστούμε θερμά τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Δήμου Βριλησσίων και ιδιαίτερα την Πρόεδρο ΔΣ κ. Παρασκευή Αρσένη – Λάμπρου για την άψογη συνεργασία τους στην υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων για τη δημιουργία φιλικών για την άνοια κοινοτήτων στο Δήμο Βριλησσίων.

Greek