Ομάδες Νοητικής Ενδυνάμωσης

Πότε: Πραγματοποιούνται τέσσερις διαφορετικές ομάδες, δύο πρωινές και δύο απογευματινές, με εβδομαδιαία συχνότητα. Οι πρωινές ομάδες ξεκινούν στις 10.30 και οι απογευματινές στις 16.00.

Πού: στο Κέντρο Alzheimer, Ι. Δροσοπούλου 22, στην Κυψέλη

Περιγραφή: Πρόκειται για μια μη φαρμακευτική παρέμβαση, η οποία πραγματοποιείται προληπτικά, σε άτομα με φυσιολογική γνωστική λειτουργία ή με ήπιες διαταραχές μνήμης. Η καθεμιά από τις τέσσερις -κλειστού τύπου- ομάδες απαρτίζεται από 10 άτομα και συντονίζεται από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας, ψυχολόγο και εργοθεραπευτή. Ενδεικτικά, πραγματοποιούνται ασκήσεις ενδυνάμωσης της μνήμης, της οπτικοχωρικής ικανότητας, της γλωσσικής ευχέρειας και των εκτελεστικών λειτουργιών. Η αποτελεσματικότητα της παρέμβασης ενισχύεται με ασκήσεις για το σπίτι (homework).

Στόχος: Το πρόγραμμα νοητικής ενδυνάμωσης έχει σαν στόχο την διατήρηση και την ενίσχυση της μνήμης και των άλλων ανώτερων νοητικών λειτουργιών, μέσω της συμμετοχής στην ομάδα και της αλληλεπίδρασης των μελών της. Μελέτες δείχνουν πως η νοητική ενδυνάμωση ενδεχομένως δρα προληπτικά στην εκδήλωση άνοιας.

Πώς μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τις ομάδες: Οι γιατροί και οι ψυχολόγοι των Κέντρων Ημέρας της εταιρείας παραπέμπουν στο πρόγραμμα, μετά την αξιολόγηση της μνήμης (test). Θα κλείσετε ένα ραντεβού για αξιολόγηση στο Κέντρο Alzheimer (Ι. Δροσοπούλου 22, Κυψέλη, 210-8235050, 210-8235620) ή στο Κέντρο Ημέρας του Αγίου Ελευθερίου (Ηλία Ζερβού 94, 210-2288515, 210-2288551).

Υπεύθυνοι: Υπεύθυνoι του προγράμματος είναι η εργοθεραπεύτρια κυρία Βίκη Αποστολοπούλου και οι ψυχολόγοι κύριος Ίωνας Μπεράτης και κυρία Νίκη Μπαρπαγιάννη. Επιστημονικά Υπεύθυνος του κέντρου Alzheimer, κύριος Αντώνιος Μούγιας, Ψυχίατρος.

Κόστος: δωρεάν, όπως όλες οι υπηρεσίες μας

 

Share