Εθελοντισμός

Η Ψυχογηριατρική εταιρεία «Ο Νέστωρ», με στόχο την προώθηση της ενεργού γήρανσης εφαρμόζει προγράμματα, τα οποία δίνουν κίνητρα στους ηλικιωμένους που το επιθυμούν, ώστε να παραμείνουν ενεργοί και να προσφέρουν στον εαυτό τους και στο κοινωνικό σύνολο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ) Ενεργός Γήρανση είναι “η διαδικασία της βελτιστοποίησης των ευκαιριών για υγεία, για συμμετοχή και για ασφάλεια, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής, καθώς οι άνθρωποι γερνούν”.

Πιο συγκεκριμένα, θα λέγαμε ότι η ενεργός γήρανση επιτρέπει στους ανθρώπους μετά τη συνταξιοδότηση, να αξιοποιούν τις δυνατότητές τους, προκειμένου να ζουν με ευημερία και να είναι ενεργοί στην κοινωνία, με τέτοιο τρόπο που να καλύπτονται οι ανάγκες και οι επιθυμίες τους.

Εθελοντισμός

Ένας από τους βασικούς πυλώνες της ενεργού γήρανσης είναι ο Εθελοντισμός. Η Ψυχογηριατρική εταιρεία «Ο Νέστωρ», εφαρμόζει προγράμματα εθελοντισμού σε όλες τις δομές που λειτουργεί.

Τα οφέλη, τόσο για τον εθελοντή όσο και για την κοινωνία είναι πολλαπλά.

Μέσω του εθελοντισμού και της προσφοράς προς το συνάνθρωπο, η ανθρώπινη ύπαρξη καταξιώνεται, καθώς ο άνθρωπος δείχνει τον υπέρτατο σεβασμό προς την αξία της ανθρώπινης ζωής. Ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού προστατεύονται και διασφαλίζεται η ζωή και η αξιοπρέπειά τους. Ο εθελοντής βιώνει συναισθηματική πληρότητα, ικανοποίηση και ψυχική ισορροπία.

Τα προγράμματα και οι εθελοντές μας

Το Φεβρουάριο του 2016, η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ»  ξεκίνησε το Πρόγραμμα ¨Ολοκληρωμένης και Εξειδικευμένης κατ’ οίκον Φροντίδας¨ για την Άνοια, 160 plus, με έναν από τους βασικούς στόχους του, να είναι η προαγωγή του εθελοντισμού στην Τρίτη Ηλικία.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του Προγράμματος Κοινωνικής Στήριξης Ηλικιωμένων, αναπτύξαμε ένα δίκτυο 50 και άνω εθελοντών, οι οποίοι επισκέπτονται τα σπίτια των οικογενειών που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα, προφέροντας ψυχολογική υποστήριξη στους ηλικιωμένους και τις οικογένειές τους και δίνοντας ουσιαστικές λύσεις  και συμβουλές στα δύσκολα  προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά. καθημερινά προβλήματά τους.

Ο εθελοντισμός στην Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ»,  στηρίζεται στα δεδομένα της σύγχρονης αντίληψης που απαιτεί ο θεσμός καθώς και στη φιλοσοφία που τον διέπει, έτσι ώστε ο εθελοντής, να αποτελεί πολύτιμο συνεργάτη των επαγγελματιών υγείας.

Σε συνεργασία με τους Συμμάχους υγείας πραγματοποιούνται δράσεις ενημέρωσης για την αξία και τα οφέλη που προκύπτουν από την εθελοντική προσφορά, στα ΚΑΠΗ και τις Λέσχες φιλίας του Δήμου Αθηναίων με στόχο τη δραστηριοποίηση και την κινητοποίηση των ατόμων της Τρίτης Ηλικίας σε προγράμματα εθελοντισμού.

*Σημείωση: Οι «ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΥΓΕΙΑΣ» είναι ένα πρόγραμμα εθελοντικής προσφοράς ιατρικής, οδοντιατρικής, φαρμακευτικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας που απευθύνεται σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού του λεκανοπεδίου Αττικής, όπως άποροι, ανασφάλιστοι, άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες, κ.α., που αποφάσισε να υλοποιήσει η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με τα Τμήματα Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής, Νοσηλευτικής και Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (τομέας Ψυχολογίας) του ΕΚΠΑ και τη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Αθήνας.

Εθελοντές επαγγελματίες υγείας

Πέραν των Προγραμμάτων που εμπεριέχουν την εθελοντική συμμετοχή ηλικιωμένων ατόμων, στην Εταιρεία αξιοποιείται η εθελοντική προσφορά από τους επαγγελματίες υγείας που το επιθυμούν.  Η  πολύτιμη βοήθειά τους στα κέντρα μας, τους δίνει ευκαιρίες καριέρας στο αντικείμενό τους, τους βοηθά να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους, να αποκτήσουν καινούριες εμπειρίες, γνώσεις και δεξιότητες, παρέχοντας βοήθεια σε τόσο στους Ηλικιωμένους όσο και στις οικογένειές τους., που το έχουν ανάγκη.

Γίνε εθελοντής! Η προσφορά σου είναι πολύτιμη!

Αν σε ενδιαφέρει να γίνεις εθελοντής και να βοηθήσεις σε μια από τις δράσεις μας επικοινώνησε μαζί μας, στο 210 8235050 για να ενημερωθείς και να συμπληρώσεις σχετική αίτηση!

 

Share