Κλινική Βραχείας Νοσηλείας

Κλινική Βραχείας Νοσηλείας για ηλικιωμένους με άνοια

Ο ασθενής ο οποίος πάσχει από τη νόσο του Alzheimer ή από οποιοδήποτε άλλη μορφή άνοιας χρειάζεται το διαρκές ενδιαφέρον του φροντιστή, 24 ώρες την ημέρα, για 7 ημέρες την εβδομάδα, για την καλύτερη ποιότητα ζωής του. Για να πετύχουν την καλύτερη ποιότητα που μπορούν να τους προσφέρουν, πολλές φορές οι φροντιστές βιώνουν στιγμές πίεσης και μάλιστα, τις περισσότερες φορές έντονης πίεσης. Η επιβάρυνση του φροντιστή από κάποιο σημείο της ασθένειας γίνεται τόσο μεγάλη και επιτακτική ώστε να επηρεάζει σημαντικά την ψυχική, κοινωνική και οικονομική του κατάσταση, όχι μόνον τη δική του αλλά και ολόκληρης της οικογένειας. Οι ίδιοι οι φροντιστές δεν αναγνωρίζουν τις δικές τους ανάγκες με αποτέλεσμα να μην κάνουν τίποτε για αυτές ή ακόμα χειρότερα να μην γνωρίζουν πού θα πρέπει να απευθυνθούν για να βοηθηθούν οι ίδιοι αλλά και οι ασθενείς τους ώστε να μπορέσουν να απαλλαγούν για λίγο από το βαρύ φορτίο της φροντίδας , να καλύψουν κάποια ανάγκη που συνεχώς ανέβαλαν, να πάνε διακοπές ή και να ξεκουραστούν από τη συνεχή φροντίδα και να πάρουν δύναμη για να δεχτούν και πάλι τον ασθενή του και την φροντίδα του.

Με στόχο λοιπόν, να καλυφθούν, όσο το δυνατόν καλύτερα όλες οι παραπάνω ανάγκες των ασθενών και των φροντιστών, δημιουργήθηκε από την Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ», η Κλινική Βραχείας Νοσηλείας η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της, τον Απρίλιο του 2005 και μέχρι σήμερα έχει φιλοξενήσει εκατοντάδες ηλικιωμένους που πάσχουν από κάποιου είδους άνοια, παρέχοντάς τους δωρεάν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας.

Πρόκειται για τη μοναδική Κλινική Βραχείας Νοσηλείας, στη χώρα μας, εξειδικευμένη στην άνοια

Σκοπός της βραχείας νοσηλείας των ασθενών με άνοια στην κλινική μας, είναι, όπως προαναφέραμε, η ανακούφιση των φροντιστών από την επιβάρυνση που προκαλεί η συνεχής ενασχόληση με τον ασθενή και η παραμονή των ασθενών σε ένα περιβάλλον υψηλής προστασίας και εξειδίκευσης.

Περιγραφή Κλινικής Βραχείας Νοσηλείας

  • Η κλινική διαθέτει 10 κλίνες.
  • Το χρονικό διάστημα φιλοξενίας, δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 30 ημέρες, και καθορίζεται ανάλογα με τις ανάγκες τόσο των ασθενών, όσο και των φροντιστών τους.
  • Ο ασθενής μπορεί να κάνει χρήση της φιλοξενίας περίπου 2 – 3 φορές ετησίως.
  • Όλες οι υπηρεσίες μας που προσφέρονται παρέχονται εντελώς δωρεάν.
  • Το προσωπικό της κλινικής είναι εξειδικευμένο στην αντιμετώπιση της άνοιας και η υψηλή αναλογία νοσηλευτών – ασθενών (1/1) διασφαλίζει την ποιότητα και την ασφάλεια της παρεχόμενης φροντίδας.

Η διαδικασία που ακολουθείται για τη φιλοξενία του ασθενούς

Όταν διατυπωθεί το αίτημα για φιλοξενία του ηλικιωμένου ασθενή από τον φροντιστή του τότε:

  • Εξετάζεται ο ασθενής στα εξωτερικά ιατρεία σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθούμε, εκτιμάται νευροψυχολογικά και εξετάζεται κλινικά από τον ιατρό του κέντρου.
  • Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη φιλοξενία του ασθενούς, αποφασίζεται το χρονικό διάστημα της φιλοξενίας του.
  • Ενημερώνεται ο φροντιστής για τις διαδικασίες που χρειάζεται να μεσολαβήσουν μέχρι την εισαγωγή (π.χ. εμβόλιο για τη γρίπη) και για τα αναγκαία ρούχα και υλικά που πρέπει να έχει μαζί του κατά την εισαγωγή.
  • Την ημέρα της εισαγωγής, ο φροντιστής υπογράφει το συμβόλαιο διαμονής του ασθενούς στην κλινική.

Η εισαγωγή του ανοϊκού ασθενούς στην Κλινική Βραχείας Νοσηλείας του Κέντρου Alzheimer, στοχεύει κυρίως στην ανακούφιση της οικογένειας από τη συνεχή φροντίδα, όταν υπάρχει ανάγκη και ως εκ τούτου στην αποφυγή της ιδρυματοποίησης του ασθενή.
Η παραμονή του ηλικιωμένου ασθενούς στην Κλινική Βραχείας Νοσηλείας, αποτελεί σημαντική βοήθεια για τους φροντιστές, ιδιαίτερα όταν πρέπει να αντιμετωπίσουν έκτακτες δικές τους ανάγκες που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της φροντίδας, όπως ασθένεια του φροντιστή ή απουσία του επαγγελματία βοηθού. Επίσης το Κέντρο Βραχείας Νοσηλείας βοηθά στην αντιμετώπιση οξέων καταστάσεων.

Στατιστικά στοιχεία φιλοξενίας ανά έτος

Κατά τη διάρκεια ενός έτους η Κλινική Βραχείας Νοσηλείας, μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 120 ασθενείς εκ των οποίων η πλειονότητα είναι γυναίκες.

Επιστημονικά υπεύθυνος της Κλινικής Βραχείας Νοσηλείας είναι ο κύριος Ιωάννης Ζυγοβιστινός, νοσηλευτής.

Share